Lezing Autismeweek 2020 - GAAT NIET DOOR IN VERBAND MET CORONAVIRUS!

Van 28 maart tot en met 4 april vindt de Autismeweek 2020 van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) plaats. Het thema van de Autismeweek is dit jaar ‘Prikkels!’.
  • Wanneer 01-04-2020 van 19:30 tot 21:30 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar Roermond
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

 

ONTMOETINGEN IN DE WERELD VAN AUTISME

Autisme kent een verscheidenheid aan uitingsvormen. Soms direct zichtbaar, soms meer verborgen. Een andere manier van informatie verwerken ligt aan de basis. Als gevolg van deze andere manier van informatie verwerken kunnen mensen met autisme op eenzelfde situatie anders reageren dan mensen zonder autisme. Om samen op te kunnen trekken in het gezin, op school, in het werk of bij de club is het belangrijk elkaar te kunnen verstaan. 

Om mensen met autisme beter te kunnen begrijpen bieden wij lezingen, workshops en cursussen aan om ouders, familieleden, professionals in de zorg, leerkrachten, begeleiders of vrijwilligers bij een club kennis te laten maken met de wereld van autisme in het gezin, de school, op het werk, in de vrije tijd, …

 

LEZING IN HET KADER VAN DE AUTISMEWEEK 2020

Woensdag 1 april 2020

PRIKKELS!

 

‘Het is een bende in mijn hoofd’ - ‘Nu moet je even niets meer zeggen!’

‘Mijn kind kan zomaar uit het niets boos worden’

Herkenbaar?

Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) nemen veel meer prikkels en informatie waar dan mensen zonder ASS. Bovendien worden niet alleen de belangrijke maar ook de minder belangrijke prikkels in hun hersenen verwerkt. Het gaat daarbij om zintuiglijke prikkels (wat je ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt). Prikkels als pijn of stress, die je in je lijf kunt voelen. Sociale prikkels, emotionele prikkels of eigen gedachtestromen. Dit betekent dat de hersenen van iemand met een ASS vrijwel voortdurend actief zijn. Soms komen er zoveel prikkels binnen of stapelen de prikkels zich zo op dat er als het ware ‘kortsluiting’ in de hersenen ontstaat. We spreken dan van overprikkeling. Die tot uiting kan komen in vermijding, een negatieve stemming, irritatie of boosheid.

Wat betekent deze andere manier van prikkelverwerking voor de omgeving? En op welke manier beïnvloeden de persoon met een ASS en zijn of haar omgeving (gezin) elkaar in deze? Wat kan de persoon met een ASS zelf doen en wat kan de omgeving doen om prikkels te doseren, de kans op overprikkeling te verminderen of om te herstellen als het even niet meer gaat?

 

Wie zijn wij?

Vianne Feder-Amkreutz, ervaringsdeskundige ouder, en Birgitta Kox, GZ-Psycholoog en Orthopedagoog-Generalist (NVO), hebben hun ervaringskennis en professionele kennis op het gebied van autismespectrumstoornissen gebundeld. Hun kennis en ervaringen willen zij graag met anderen delen, om vanuit deze ontmoeting tussen theorie en praktijk, meer begrip voort te brengen voor mensen met autisme.

Vianne is moeder van twee volwassen zonen. Haar oudste zoon heeft een autismespectrumstoornis. Zij is jaren werkzaam geweest op een buitenschoolse opvang en in het basisonderwijs. Vianne werkt vanuit haar eigen praktijk Au-tis-me-wat als familie-ervaringsdeskundige, coach en ervaringsdeskundige docent. Birgitta is werkzaam vanuit haar eigen praktijk Autrinsiek – expertise in autisme. Zij heeft jarenlange ervaring als autismespecialist, opgedaan binnen instellingen voor specialistische Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en haar eigen praktijk.

 

Wat bieden wij?

Regelmatig worden lezingen, workshops en cursussen georganiseerd rond diverse thema’s op het gebied van autismespectrumstoornissen, waaronder ‘Het verstaan van autisme’, ‘De invloed van het autisme op het gezin’, ‘Het begeleiden van je kind in het onderwijs’, …… Het is ook mogelijk een lezing, workshop of cursus op verzoek of op maat, afgestemd op uw specifieke situatie of voorziening, aan te bieden.

 

Voor wie?

De lezingen en workshops worden aangeboden voor een ieder die geïnteresseerd is in en meer wil weten over autisme. Ouders, familieleden, personen met autisme, professionals, leerkrachten, vrijwilligers of club begeleiders.

 

Praktische informatie

Lezing

PRIKKELS!

Plaats

Zalencentrum ‘De Velderie’, Prins Bernhardstraat 1, 6043 BG Roermond

Datum

01 april 2020

Tijd

19.30 tot 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur

Kosten

25 euro

 

Aanmelden en inschrijven

Aanmelden voor de lezing kan via e-mail: info@autrinsiek.nl of info@au-tis-me-wat.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en met hoeveel personen u aanwezig zult zijn.

Uw inschrijving is definitief wanneer uw betaling is overgemaakt op rekeningnummer

NL 19 RABO 018 485 348 6 onder vermelding van ‘Lezing autisme 01-04-2020’ en uw naam.

Bij annulering kunnen geen betalingen worden teruggestort.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over de lezing of ons aanbod op maat kunt u een e-mail sturen naar info@autrinsiek.nl of info@au-tis-me-wat.nl.

 

Wij ontmoeten u graag in de wereld die autisme heet!